5% kassakorting op Starfurn & LABEL51
0

Hout en werking

Werking van hout, houten meubelen hebben andere karakteristieken dan kunststof/MDF meubelen. Soms bestaat hierover geen of weinig kennis bij de klant. Om die reden willen wij u graag informeren over de eigenschappen van houten meubelen.

Natuurproduct

Een natuurproduct als hout kan door schommelingen in de luchtvochtigheid gaan werken. Scheurtjes of oneffenheden kunnen hierdoor ontstaan. Bij een ambachtelijk vervaardigd houtproduct is dit normaal en acceptabel. Hout werkt altijd, uitgewerkt hout bestaat niet.

Luchtvochtigheid

Een afwijkende luchtvochtigheid wordt veroorzaakt door onder andere een centrale verwarming, airconditioning en vloerverwarming. Verandering in de luchtvochtigheid veroorzaakt krimp of juist uitzetting. Bij vochtige lucht zet hout uit en bij droge lucht krimpt het. Ook tijdens een koude winter wanneer de lucht weinig vocht kan bevatten en binnen verwarmd wordt, daalt de luchtvochtigheid in huis behoorlijk. Het hout bereikt dan vaak vochtigheidspercentages die niet meer verder kunnen dalen. Op onze pagina Onderhoud vindt u meer informatie over een goede luchtvochtigheid.

Oneffenheden

Onze meubelen bestaan veelal uit natuurlijke materialen en worden grotendeels met de hand vervaardigd. Het hout dat is gebruikt voor dit exclusieve product is op professionele wijze gedroogd en op ambachtelijke wijze verwerkt. Daardoor kan het voorkomen dat u hier en daar kleine oneffenheden zoals een scheurtje, barstje of knoestje tegenkomt. Dit is inherent aan het product en wordt beschouwd als acceptabel. Het geeft uw meubel een warme landelijke uitstraling en een uniek karakter! Op de constructie van het meubel heeft dit echter geen negatief effect. Als het hout geverfd is, kan het voorkomen dat de verf (met name op de naden) barst als het hout teveel werkt, verf is namelijk niet flexibel. Er worden dan kleine lijntjes zichtbaar in de verf (zie foto). Ook dit wordt beschouwd als acceptabel.

Wij hopen u hierbij voldoende te hebben geïnformeerd met betrekking tot het werken van hout. Mocht u desondanks nog vragen hebben, aarzelt u dan niet en neem contact met ons op.