5% korting op Starfurn - Livingfurn - LABEL51
0
Dekbed overtrek kiezen

Welk dekbedovertrek heb ik nodig? Zo kies je het perfecte dekbedovertrek - Zitten en Liggen

Home / Blogs / / Liggen & Slapen / Welk dekbedovertrek heb ik nodig? Zo kies je het perfecte dekbedovertrek - Zitten en Liggen

Een goede nachtrust is van vitaal belang voor onze gezondheid en welzijn. Het kiezen van het juiste dekbedovertrek kan hierbij helpen en kan een groot verschil maken in de kwaliteit van onze slaap, maar met zoveel verschillende stijlen, materialen en ontwerpen om uit te kiezen kan het moeilijk zijn om het perfecte dekbedovertrek te vinden dat past bij jouw unieke slaapbehoeften en interieurstijl. In deze blog zullen we de belangrijkste factoren bespreken die je moet overwegen bij het kiezen van een nieuw dekbedovertrek. Of je nu op zoek bent naar warmte, zachtheid, duurzaamheid, stijl of een combinatie van deze factoren, we hebben alle informatie die je nodig hebt om de beste keuze te maken. Lees verder en ontdek hoe je het perfecte dekbedovertrek kunt kiezen voor jouw slaapkamer.

Materiaal van je dekbedovertrek kiezen

Materiaal dekbedovertrek kiezen
Image by rawpixel.com on Freepik

Het materiaal van een dekbedovertrek kan een enorme impact hebben op de kwaliteit van onze slaap. Met zoveel verschillende materialen om uit te kiezen, kan het lastig zijn om te bepalen welk materiaal het beste bij jou past. Daarom hebben we de vijf meest populaire materialen voor je op een rijtje gezet, elk met zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen:

Katoen: Katoen is een van de meest voorkomende materialen voor dekbedovertrekken. Het is zacht, ademend en gemakkelijk te onderhouden. Er zijn verschillende afwerkingen beschikbaar, waaronder percale, satijn en flanel. Katoenen dekbedovertrekken zijn daarom de meest populaire keuze. Satijnen katoenen dekbedovertrekken hebben een gladde, glanzende afwerking en flanellen katoenen dekbedovertrekken zijn perfect voor de koude wintermaanden, omdat het geruwde katoen extra warmte en comfort biedt.

Zijde: Zijden dekbedovertrekken zijn perfect voor mensen die op zoek zijn naar luxe en comfort. Het materiaal is zijdezacht en voelt koel aan op de huid. Zijde is hypoallergeen, ademend en kan vocht afvoeren. Dit maakt zijden dekbedovertrekken ideaal voor mensen met een gevoelige huid of allergieën.

Flanel: Flanellen dekbedovertrekken zijn ideaal voor mensen die het snel koud hebben tijdens het slapen. Het materiaal is geruwd katoen en biedt daardoor extra warmte en comfort tijdens de koudere maanden. Flanellen dekbedovertrekken zijn ook gemakkelijk te onderhouden en zeer duurzaam.

Percale: Percale dekbedovertrekken hebben een strakke en gladde afwerking en voelen koel en glad aan op de huid. Het materiaal is duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Percale dekbedovertrekken zijn perfect voor mensen die een minimalistische, schone uitstraling willen.

Satijn: Satijnen dekbedovertrekken hebben een gladde, glanzende afwerking en een luxe uitstraling. Het materiaal is ademend en koel op de huid. Satijnen dekbedovertrekken kunnen zelfs helpen om haarbreuk en klitten te voorkomen. Satijn is gemakkelijk te onderhouden en duurzaam.

Kortom, ben je bijvoorbeeld gevoelig voor allergieën, dan is zijde wellicht een goede optie. Heb je het snel koud in bed, dan biedt flanel de warmte die je zoekt. Of ben je op zoek naar een luxe uitstraling, dan is satijn jouw go-to materiaal. Welk materiaal jouw voorkeur ook heeft, het is de moeite waard om er even bij stil te staan. Want een goed gekozen dekbedovertrek kan het verschil maken tussen een goede en een slechte nachtrust!

Hoe kies je de juiste afmeting voor een dekbedovertrek?

Het kan fijn zijn om wat extra speling te hebben aan de zijkanten en boven- of onderkant van je bed. Wij raden daarom aan voor een dekbed te kiezen dat langer en breder is dan je eigen matras. Het formaat van je dekbedovertrek is gelijk aan het formaat van je dekbed. Je komt ook weleens varianten tegen als 200/220 formaat, deze zijn zowel voor 200cm als 220cm geschikt. Als je een overtrek hebt van 200cm heb je 20cm extra instopstrook.

Type bedMaat matrasMaat dekbedovertrek
Kinderbed70, 80, 90 of 100 x 200140 x 200 of 220
1-persoons70, 80, 90 of 100 x 200140 x 200 of 220
Twijfelaar120 x 200140 x 200 of 220 / 200 x 200 of 220
2-persoons140 x 200200 x 200 of 220
Lits-jumeaux160 of 180 x 200240 x 200 of 220
Lits-jumeaux XL200 x 200260 x 220 of 240 / 270 x 220

Draaddichtheid: Hoe zacht moet jouw dekbed zijn?

De draaddichtheid is een belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen van een dekbedovertrek. Het verwijst naar het aantal draden dat in een vierkante inch stof (+- 2.5 cm) is geweven. Hoe hoger de draaddichtheid, hoe zachter en duurzamer het dekbedovertrek zal zijn. Dit komt doordat een hogere draaddichtheid resulteert in een dichtere stof die minder vatbaar is voor slijtage.

Stijl: Welk dekbed past in jouw slaapkamer?

Laten we het hebben over stijl, want als je het perfecte dekbedovertrek wilt vinden, moet je rekening houden met je stijl. Gelukkig zijn er genoeg opties om uit te kiezen: effen kleuren, patronen, prints, you name it! Het is belangrijk om te bedenken welke stijl past bij jouw slaapkamerinrichting en persoonlijke smaak.

Effen dekbedovertrekken zijn tijdloos en classy. Je kunt kiezen uit allerlei kleuren en dit gemakkelijk combineren met andere slaapkameraccessoires. Maar als je op zoek bent naar iets gewaagders, ga dan voor een dekbedovertrek met een opvallend patroon of print. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden, van geometrische patronen tot bloemenprints en abstracte ontwerpen.

Denk ook na over de stijl van de rest van je slaapkamer. Als je bijvoorbeeld een moderne slaapkamer hebt met strakke lijnen en minimalistische meubels, dan past een dekbedovertrek met een simpel patroon of effen kleur daar perfect bij. Heb je een traditionele slaapkamer met zware meubels en rijke texturen? Dan kan een dekbedovertrek met een opvallend patroon of print een mooie aanvulling zijn.

Maar het belangrijkste, laat je persoonlijkheid schijnen! Kies een dekbedovertrek waar je van houdt en wat bij jouw unieke stijl past. Houd je van kleurrijke en speelse uitstralingen? Ga dan voor een dekbedovertrek met een levendige print. Wil je liever een rustige en kalme vibe in je slaapkamer? Dan is een effen dekbedovertrek in een neutrale kleur meer jouw ding.

Onderhoud: Hou behoud je je dekbedovertrek?

Laten we het hebben over het onderhouden van je favoriete dekbedovertrek. Je wilt natuurlijk niet dat het een tijdrovend klusje wordt om het te wassen en te drogen. Daarom is het belangrijk om een dekbedovertrek te kiezen dat gemakkelijk te onderhouden is.

Als je ervoor zorgt dat het dekbedovertrek in de wasmachine kan worden gewassen en je weet op welke temperatuur, dan ben je al een eind op weg. Ook is het handig om te weten of je het in de droger kan stoppen of dat het beter is om het aan de lijn te hangen. Strijk je graag? Let dan op de strijktemperatuur van het materiaal.

Een slimme tip is om te investeren in een dekbedovertrek gemaakt van duurzame en hoogwaardige materialen. Deze zijn over het algemeen beter bestand tegen slijtage en vervagen na meerdere wasbeurten. Zo kan jouw dekbedovertrek jarenlang meegaan en er als nieuw blijven uitzien. Houd het waslabel in de gaten voor het beste onderhoud en geniet van een prachtig onderhouden beddengoed.

Prijs: Welk dekbedovertrek past bij jouw budget?

Hoeveel je uitgeeft aan een dekbedovertrek kan flink verschillen, afhankelijk van het materiaal, de draaddichtheid, de stijl en het merk. Maar wees gerust, er zijn genoeg opties voor elk budget! Of je nu gaat voor een simpel en betaalbaar overtrek of een luxueuze designer variant.

Maar onthoud, een hogere prijs betekent niet per se betere kwaliteit. Soms zijn er juist voordeligere opties die net zo comfortabel en duurzaam zijn als de duurdere exemplaren. Neem dus de tijd om te shoppen en vergelijk de prijzen en kwaliteit van verschillende dekbedovertrekken voordat je een beslissing maakt. Zo vind je uiteindelijk het perfecte overtrek dat past bij jouw stijl, voorkeur én portemonnee!

Conclusie: Hoe kies je het juiste dekbedovertrek?

Een goede nachtrust is essentieel voor ons welzijn en het kiezen van het juiste dekbedovertrek kan hierbij helpen. Door het kiezen van het juiste materiaal, de juiste afmeting en het juiste ontwerp kan het perfecte dekbedovertrek worden gekozen dat past bij jouw unieke slaapbehoeften en interieurstijl. Het is belangrijk om rekening te houden met de eigenschappen van verschillende materialen, zoals katoen, zijde, flanel, percale en satijn, om de beste keuze te maken. De maat van het dekbedovertrek moet overeenkomen met de maat van het dekbed en door de juiste afmetingen te kiezen kan het bed volledig bedekt worden met wat extra speling. Met deze tips in gedachten kan het perfecte dekbedovertrek worden gekozen, zodat jij kan genieten van een goede nachtrust en optimaal kan ontspannen en opladen voor de dag die voor je ligt.

Bekijk dekbedovertrekken in onze webshop!

Als je op zoek bent naar hoogwaardige en stijlvolle dekbedovertrekken, bekijk dan ons assortiment in onze webshop. Wij bieden een breed scala aan materialen, stijlen en prijzen, zodat je gemakkelijk het perfecte dekbedovertrek kunt vinden dat past bij jouw slaapkamer en jouw budget. Wanneer je bij ons winkelt, kun je er zeker van zijn dat je kwaliteitsproducten krijgt die ontworpen zijn om lang mee te gaan. Shop nu en ontdek ons assortiment!

Delen: