Meubelstoffen

Meubelstoffen voor zitmeubelen zowel landelijk als modern zijn er in talloze soorten, samenstellingen en kleuren.

Zitten en Liggen is voor haar bankstellen, stoelen en fauteuils voortdurend op zoek naar de beste prijs/kwaliteit verhouding. Een van de conclusies die u na het lezen van deze informatie kunt trekken is dat een goedkope bank niet altijd een slechte bank is en dat een dure bank niet altijd een goede bank is. De stofkeuze is grotendeels bepalend voor de uitstraling van uw bank en voor de wijze waarop u de “kwaliteit” ervaart. Iedere stof is uniek en heeft zijn eigen eigenschappen. Hieronder zullen wij de belangrijkste eigenschappen en onderhoudsadviezen van de meest voorkomende stoffen uiteenzetten.

Grofweg maakt men onderscheid in de volgende (meubel)stoffen:

  • Meubelstoffen gemaakt van natuurlijke materialen
  • Meubelstoffen gemaakt van synthetische materialen
  • Meubelstoffen gemaakt van een combinatie van beide soorten materialen.
meubelstoffen

Meubelstoffen gemaakt van natuurlijke materialen

Dit zijn stoffen afkomstig uit de natuur. Vaak worden zij vanwege de kwetsbaarheid niet in een zuivere samenstelling gebruikt, maar in een mix met één of meerdere uit synthetische materialen verkregen stoffen. Natuurlijke materialen zijn doorgaans duurder dan synthetische materialen en bieden vaak een hoger comfort en voelen prettiger aan. Daarentegen zijn de natuurlijke stoffen kwetsbaarder voor o.a. slijtage en vlekken, maar zijn minder brandbaar. De meest voorkomende natuurlijke stofsoorten:

Linnen – Een vezel die wordt verkregen uit de vezels van de bast van de vlasplant. Linnen heeft een lange vezelstructuur en een hoog gehalte aan wasachtige bestanddelen. Deze geven aan linnen een natuurlijke glans.

Zijde – Dit is de sterkste natuurlijke vezel die bestaat. Hij wordt gewonnen uit het spinsel van de zijderups.

Wol – Deze dierlijke vezels zijn afkomstig van de vacht van een schaap. De ronde wolvezels bevatten van nature een was (lanoline) en zijn bedekt met elkaar overlappende schubben.

Katoen – Plantaardige vezels gewonnen uit de katoenplant. Van alle natuurlijke stoffen is katoen veruit de meest voorkomende natuurlijke vezel.

Meubelstoffen gemaakt van synthetische materialen

Dit zijn alle materialen die niet in de natuur voorkomen, maar door mensenhanden zijn gemaakt. Deze kunstmatig verkregen vezels kunnen zowel uit een synthetische, minerale als plantaardige grondstof worden verkregen. De belangrijkste eigenschappen van deze materialen zijn dat ze minder gevoelig zijn voor verkleuringen (bijvoorbeeld langdurig en direct zonlicht) en een lagere vlekgevoeligheid hebben. Veel voorkomende voorbeelden van synthetische stoffen zijn:

Acryl – Heeft veel overeenkomsten met wol en wordt vaak gebruikt als wolvervanger. Acryl slijt minder snel dan wol en is goedkoper om te produceren. Acryl vezels zijn sterk en zullen in verhouding tot andere vezels minder snel pillen.

Polyamide – Ook wel nylon genoemd. Polyamide is ijzersterk, kreukvast en erg slijtvast. Het wordt dan ook vaak gebruikt ter versteviging van diverse natuurlijke vezels.

Polyester – Wordt voornamelijk gebruikt in een mengvorm met andere stoffen vanwege zijn hoge slijtvastheid en blijvende kleurechtheid.

Voor meer informatie over onze meubelstoffen landelijk en modern, of om een keuze te maken uit de meest ideale stof op uw bankstel, stoel of fauteuil, bent u natuurlijk van harte welkom in onze showroom te Reeuwijk

Scroll naar top